
Ik bracht samen met oud-collega’s een geleid bezoek aan de brouwerij. De brouwerij Liefmans heeft een lange geschiedenis. Ze werd opgericht door de familie Liefmans in 1679. De huidige gebouwen in de Aalststraat te Edelare zijn meer dan 300 jaar oud.Na een faillissement in 2007 werd de brouwerij Liefmans overgenomen door Duvel Moortgat, maar de brouwerij heeft haar eigenheid behouden en brouwt nog steeds volgens de aloude recepten.
Krieken ruilen voor bier...
Rond 1900 brachten lokale landbouwers hun overschotten aan krieken naar de brouwerij. In ruil kregen ze bier. Het was Rosa Merckx , de eerste vrouwelijke brouwer in België, die het smaakpallet van het kriekbier verfijnde, wat het bier in binnen-en buitenland gegeerd maakt.
Liefmansbier wordt gemaakt van Belgische krieken enerzijds en van lichte, donkere en geroosterde mout. Mijn coup de coeur is Liefmans Gouden Band. Typisch aan de Liefmansbieren is dat het geblend wordt door jonge, frisse bieren met oudere rijpere bieren te vermengen komt de gisting opnieuw op gang en verkrijgt Liefmans haar uniek smaakprofiel. Nog iets over Rosa Merckx : Kort na WO II kreeg Rosa een job als secretaresse bij Paul Van Geluwe, de toenmalige eigenaar van de brouwerij. Na diens overlijden in 1972 nam ze de leiding van de brouwerij over. Ze wordt beschouwd als de leiding lady van de Belgische brouwerijwereld.
Vooral het museaal gedeelte levert fotogenieke beelden op!

Paul Teerlinck
Paul was enkele jaren advocaat aan de Gentse balie en ging nadien aan de slag bij de stad Gent, waar hij gedurende 16 jaar het ambt van stadssecretaris bekleedde.
Paul is bestuurder in tal van verenigingen en vennootschappen, de meeste daarvan met een sociale missie, waaronder Solidaris en het Woonzorgcentrum Domino.
De jongste jaren is er wat meer tijd voor het beoefenen van zijn passie, de fotografie.
Bij ‘Mag het wat luider’ zullen geregeld foto’s van Paul te zien zijn, en wie weet, ook af en toe een column.