
Integro mikt op “zorgtoppers” en heeft drie vragen voor hen.
“Draag jij ouderenzorg een warm hart toe? Sta jij open voor kleurrijke kansen? Zie jij nieuwe uitdagingen volledig zitten?” Antwoord je drie keer volmondig ja? Dan zit je in hun de doelgroep.
Om de vragen kracht bij te zetten vestigen ze de aandacht op een heel positieve manier op het thuisgevoel waar ze willen voor staan. Ze geven in een hele reeks artikels en filmpjes het woord aan hun bewoners en “zorgtoppers” die al in een van de huizen van groep Integro wonen of werken. Die bundelden ze in wat ze zelf bestempelen als "Ons eerste boek".
Het boek is doorspekt met warme verhalen van bewoners en medewerkers. Ze laten mensen zelf aan het woord, bewoners, mantelzorgers en medewerkers. Telkens met warme verhalen met een gezicht erachter. Roel Eerlingen, algemeen directeur verwijst naar de tradities van Integro: "gedreven door een diepgeworteld verlangen om van betekenis te zijn voor anderen."
Die betekenis willen ze duidelijk teruggeven door het verhaal van mensen te tonen. Kwestie van wat er is - en was te respecteren. Het werd dan ook een stevig werk. Met het verhaal van Victorie en hoe ze herstelde na haar beroerte; Jeanne en Simonne -twee beste vriendinnen die samen op de dansvloer van Cecilia kunnen staan, de onvergetelijke honderdste verjaardag van Yvonne. Het verhaal van Maurice, een gepassioneerde man die zijn liefde voor muziek niet alleen mocht delen met de liefde van zijn leven, Anni, maar ook met iedereen van Home Elisabeth. Ontroerend hoe het verhaal ook zijn verdriet niet uit de weg gaat. Ook Harrie kende verdriet na het overlijden van zijn lieve echtgenote; hij liet even hef hoofd hangen maar Harrie herontdekte met de geur van Noors hout zijn passie toen hij Rummikubkistjes mocht maken voor zijn (klein-) kinderen. Zo gaat het boek verder, vlot lezend doorheen levensverhalen van mensen. Verhalen met gezichten. Dat maakt het sprekend. Erg knap opgebouwd.
Met het boek en de campagne willen ze de aandacht erop vestigen dat een verlies aan zelfredzaamheid niet wordt gezien als een verlies aan zeggenschap of waardigheid. Ze vertrekken daarom altijd vanuit een relationele praktijk en omschrijven die praktijk als basishouding. Trialoog, inspraak en participatie vormen de kern van die basishouding om te bouwen aan betekenisvolle zorg.

"We zien het anders, we gaan verder, we blijven nabij en luisteren" zegt Roel Eerlingen.
-- Roel Eerlingen
Zelf kondigen ze het zo aan: "📣 Groot nieuws: ons allereerste boek is er! 📖 “Betekenisvolle zorg” is een prachtige bundeling van verhalen waarin we elke waarde van onze zorg in de kijker zetten. Van verbondenheid tot eigen regie en zinvol leven, dit boek laat zien hoe bewoners en Zorgtoppers samen dagelijks bouwen aan betekenisvolle zorg. Benieuwd naar die inspirerende verhalen? Wil je weten hoe we écht het verschil maken? 👉 Download ons boek volledig gratis, ga naar Betekenisvolle zorg - Zorgtoppers en ontdek wat Integro zo bijzonder maakt. 💚"
Wij geloven dat we verschil kunnen maken met onze zorgtoppers, door de waarde te "verwerkelijken" kan je mensen betekenis geven. De verhalen zijn er, we moeten ze gewoon maar sprokkelen.
-- Erik Leus
