logo

dark/light
Mag het wat luider? Zondagse rust onder en rondom het Toreken van de Vrijdagsmarkt - Mag het wat luider?

Zondagse rust onder en rondom het Toreken van de Vrijdagsmarkt

© Paul Teerlinck



Op 1 mei is de Vrijdagsmarkt in Gent the place to be , waar half progressief Gent verzamelt om naar toespraken te luisteren en te feesten. Zondagvond was de rust in Gent teruggekeerd en kuierde ik rond op en rondom het plein vol historiek. Tijd ook om mijn fototoestel nog eens boven te halen. 

Als die 1 mei dan nog op een donderdag valt en dus een lang weekend inluidt is het dubbel feest in Gent, zeker ook  voor de vele toeristen, die dan van einde en verre naar Gent afzakken. Ze komen uit alle windstreken, maar het valt mij op, en de cijfers ondersteunen die vaststelling, dat meer en meer Spanjaarden de weg naar Gent gevonden hebben. 

Zo verwonderlijk is dat natuurlijk niet. Elke Spanjaard heeft immers op school geleerd dat hun keizer, die ook die van ons was, met name Karel V, keizer Karel in Gent is geboren.En hoewel de burcht waar deze man ter wereld kwam( in het Priinsenhof in Gent) helaas de tand des tijds niet heeft weerstaan, is er niet veel verbeeldingskracht nodig om je in te leven in die eerste helft van de zestiende eeuw. Gent bulkt immers van de gebouwen die nog stammen uit de Middeleeuwen en de tijden nadien.

Ook op de Vrijdagsmarkt herinneren veel gebouwen ons uit die tijd, niet in het minst ‘Het Toreken’, Tijdens de 14e eeuw verhandelden grauwwerkers(pels-en bontbewerkers) en lammerwerkers( bewerkers van schapenvachten) hier hun koopwaar. Het was toen nog een houten gebouw). In 1422  kochten de huidevetters het op om het in 1450 om te bouwen tot een stenen ambachtshuis. De afwerking met een uitkijktoren, bekroond met een windwijzer in de vorm van een meermin met de naam Melusine volgde in 1483.

Nadat keizer Karel V in 1540 een einde had gemaakt aan de macht van de gilden kwam het Toreken in het bezit van particulieren. Vele jaren later heeft de stad Gent het gebouw verworven en in 1982, onder de leiding van wijlen architect Ro Berteloot, een goede vriend van mij, laten restaureren.

Foto's © Paul Teerlinck (Foto vergroten? Klik erop!)

Volg ons
Paul Teerlinck

Paul Teerlinck

Paul was enkele jaren advocaat aan de Gentse balie en ging nadien aan de slag bij de stad Gent, waar hij gedurende 16 jaar het ambt van stadssecretaris bekleedde.

Paul is bestuurder in tal van verenigingen en vennootschappen, de meeste daarvan met een sociale missie, waaronder Solidaris en het Woonzorgcentrum Domino.

De jongste jaren is er wat meer tijd voor het beoefenen van zijn passie, de fotografie.

Bij ‘Mag het wat luider’ zullen geregeld foto’s van Paul te zien zijn, en wie weet, ook af en toe een column.